Naschoolse opvang bij een gastouder?

Ga direct naar beschikbare gastouders voor naschoolse opvang

Regelmatig krijg ik de vraag of er mogelijkheden zijn voor naschoolse opvang bij een gastouder. Ik snap deze vraag volkomen! Hoe fijn is het als je (net) schoolgaande kindje na een drukke schooldag lekker thuis kan komen bij een gastouder: een vast gezicht, een vertrouwde plek, veel meer rust dan op een grote buitenschoolse opvang.

De mogelijkheden voor naschoolse opvang bij een gastouder zijn helaas zeer beperkt. Dit heeft alles te maken met de praktische kant ervan. Gastouders vangen over het algemeen alleen kindjes op van 0 tot 4 jaar. Het ophalen van schoolgaande kindjes betekent in de praktijk het wakker maken van de jongere kindjes. Dit is waarom veel gastouders niet kiezen voor naschoolse opvang.

Daarnaast is het zo dat gastouders 5 kinderen per dag op mogen vangen, of 6 wanneer er ook minimaal één kindje van 4 jaar of ouder bij is. De maximale bezetting wordt altijd nageleefd. Kindjes opvangen na school, voor een klein aantal uren drukt behoorlijk op de bezetting. Ook dat is een reden om niet meer, of niet veel kindjes na school op te vangen, terwijl er bijvoorbeeld wel voor een eigen ouder kindje ’s middags naar school wordt gegaan.

Er zijn wel mogelijkheden! De beschikbare gastouders kun je hier bekijken.

Ben je gastouder en heb je interesse in naschoolse opvang dan kom ik graag met je in contact. Of ben je moeder (met een geschikte achtergrond om gastouder te worden) en zou je de opvang voor de kinderen samen met andere gastouder-moeders willen delen? Ook dan kom ik heel graag met je in contact. Ik zou deze vorm van opvang voor veel meer schoolgaande kinderen mogelijk willen maken!