Wanneer begin je met zoeken naar een gastouder?

Kort gezegd: eigenlijk kan dat altijd!

Soms krijg ik aanmeldingen van aanstaande moeders die gisteren de test hebben gedaan. Vaak melden ouders zich aan wanneer de zo-enorm-spannende-12-weken voorbij zijn. En soms op het moment dat de baby er al is.

Aanmelden kan altijd

Het maakt niet uit; op ieder moment ben je welkom. Is er nog veel tijd, dan kan er wat langer voor je gezocht worden. Heeft het haast, dan is het ook geen probleem. Het meest wordt aangemeld ergens in het midden, zo rond de 20 weken. Dan is er nog goed ruim de tijd, en tegelijkertijd beginnen de bezettingen van gastouders ook vorm te krijgen.

Alle tijdsbestekken hebben voor- en nadelen. Ben je héél vroeg? Dan zijn er wellicht gastouders voor wie de plaatsing nog te ver weg ligt. Driekwart jaar een plaatsje open houden is niet altijd haalbaar. Soms past de plaatsing van jouw kindje wel net op het plekje van een kindje dat 4 wordt, dat moment staat natuurlijk al vast. Ben je héél laat dan zijn de mogelijkheden wellicht beperkt. Maar maakt het zeker niet onmogelijk. Aanmelden kan in ieder geval echt altijd.

Tip: bel gewoon alvast

Het grote voordeel van vroeg bellen is dat er misschien al wél te zien is dat over geruime tijd een plekje vrij komt, wanneer een ander kindje 4 wordt. Daarnaast kan het gastouderbureau jouw opvangvraag net zo lang in behandeling houden totdat er meer plekjes ontstaan. Die ontstaan door andere verschuivingen binnen de opvang van de verschillende gastouders, bijvoorbeeld door veranderingen van werkdagen van ouders of door een verhuizing.

Zelf loop ik wekelijks de aanmeldingen door en bekijk of ik nog plekjes kan aanbieden aan ouders die ik eerder heb gesproken. Kies je voor een klein gastouderbureau? Dan weet je dat de bemiddelingsmedewerker actief is juist in jouw regio. In mijn geval betekent het dat de lijntjes tussen gastouder en bureau en ouder en bureau zo kort zijn dat ik bijvoorbeeld jou gewoon even een appje stuur wanneer ik bedenk dat er wellicht een leuke mogelijkheid is voor een opvangplekje!

Spannende tijd

Dus: bel gewoon alvast als jij denkt aan een gastouder of het overweegt. Wist je dat een gastouderbureau je ook kan helpen, juist zo aan het begin? Vanmorgen sprak ik een aanstaande moeder die zich nog in de oriënterende fase bevindt, ze is nu bijna 12 weken zwanger. Wel vond ze het fijn om alvast wat vragen te stellen. Ze vroeg me bijvoorbeeld hoe het werkt met kennismaken en wennen van een kindje bij een gastouder. Ze was verrast dat ik de tijd nam om dit rustig door te spreken. Over een paar weken belt ze me terug, omdat ze dan wat meer zicht heeft op de gewenste opvangdagen en ik gericht kan gaan kijken. Ook dat is mogelijk!

Welkom

Je bent welkom als je gisteren de test hebt gedaan, als je vol spanning afwacht tot de eerste echo of net de 20 weken echt hebt gehad. Ook ben je welkom als je het laatste trimester al in bent gegaan of al achter de kinderwagen loopt. Wil je alleen vast eens praten over gastouderopvang of heb je vragen tijdens het overwegen van alle opties? Ik zou zeggen: de telefoon is zo gepakt!

Je kunt Hanneke bellen op 06-41815171 of mailen naar info@bureaubloei.nl als je meer wilt weten over gastouderopvang.